Головна » 2021 » Березень » 20 » Колодій на садибі Івана Козловського
22:20
Колодій на садибі Івана Козловського

13 березня на території КЗ КОР "Меморіальний музей-садиба І. С. Козловського", відбулося представлення обрядового дійства "Колодій на садибі Івана Козловського".

До святкування Колодія долучились відвідувачі з Києва та жителі села Мар'янівка. Також до музею Івана Козловського завітали народний вокальний колектив "КАЛИНА", керівник — Кислий В. М.

Від Гребінківської ОТГ завітав народний аматорський колектив "Діброва", керівник — Гаврилюк О. М.

Колективи представили звичаї та обряди нашого регіону, привітали гостей музею обрядовими піснями та розповіли про те, як святкували Колодія у тиждень Масниць.

Раніше заміжні жінки збиралися всі разом у перший понеділок Масниць, брали смаколики та символічну колодку. Спочатку колодку вбирали, замотувати в рушники та хустинки, і вітали одна одну з народженням Колодія. Жінки вірили, якщо таку колодку поколихати на руках, то обов'язково одружать своїх синів та дочок, а також буде гарне продовження роду. Трохи згодом, жінки ходили по хатах і прив'язували маленькі колодки до рук неодружених парубків та дівчат. Також, таку колодку прив'язували й батькам що не одружили своїх дітей.

Цікавим є те, щодо самого четверга чоловіки не виходили з осель, виходили тільки жінки, які збиралися та співали різних пісень.

З часом, святкування Колодія трохи змінилось, люди почали проводжати зиму та зустрічати прихід весни. Робили також і велику колодку, яка була одна на все село. Старости села або старожили, брали цю колодку і забивали її у землю не дивлячись ні на сніг, ні на багнюку. Таким чином проявляли велику шану і подяку Матері-Землі.

Не дивлячись на плин часу, на території музею-садиби вдалося відтворити ті традиції та обрядові дійства, що передавалися від покоління до покоління, та хоч ненадовго зануритися у побут, в якому колись зростав маленький Іванко.

На території музею Івана Козловського проводилась відеозйомка, а за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=by34LdNq6nI можна ознайомитись з обрядовими дійствами та послухати гарних пісень які виконали колективи.

Переглядів: 121 | Додав: sayuoril | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
avatar