Головна » 2021 » Жовтень » 23 » Представлення обрядового дійства - «Івана Купала на садибі Івана Козловського»
15:21
Представлення обрядового дійства - «Івана Купала на садибі Івана Козловського»

На території КЗ КОР «Меморіальний музей-садиба І.С. Козловського» відбулося представлення обрядового дійства - «Івана Купала на садибі Івана Козловського»

До музею завітали колективи Мар’янівської музичної дитячої школи ім. І.С. Козловського, а саме: дитячий ансамбль «Росинка» - керівник Марія Луценко та ансамбль «Веселка» - керівник Світлана Горенко. Також до святкування долучились клуб пенсіонерів «Серпанок» і постійні відвідувачі музею.

Директор музею Ніна Горобчук зустріла гостей привітним словом, а саме святкування розпочалось із плетіння вінків. Вінки плели із польових квітів та різнотрав’я, і навіть самі маленькі дівчатка залюбки плели свої перші віночки.

У виконанні дитячих колективів на території музею-садиби звучали купальські та українські народні пісні. Гостям було запропоновано прикрасити Марену різнокольоровими стрічками, традиційним було і водіння хороводу навкруги купальського деревця. Кожен охочий міг відірвати гілочку від дерева, такі гілочки зберігали вдома аби був достаток, благополуччя, а також як оберіг від злих сил. Саме такі гілочки дівчата клали під подушку аби приснився суджений. Після того як гілочки обірвали, Марену втопили - це є символом перемоги добра над злом.

Чи не найважливішим в купальським обрядодійством є купальське вогнище. За традицією молоді люди стрибали через вогнище тримаючись за руки, важливим було не розривати руки, це свідчило про те, що пара склалась.

Гостей музею пригощали смачним кулішем та цілющим чаєм, а під кінець свята дівчатка пускали на воду свої віночки.

Відтворення обрядодійства знімали на відео і було підготовлено відеоролик з яким можна ознайомитись за посиланням: https://youtu.be/RTyFFZcmF7Q

Переглядів: 105 | Додав: sayuoril | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
avatar