Головна » 2021 » Жовтень » 23 » Виставковий проєкт «Духовна велич: меморії видатних українців. Наукова реставрація»
15:26
Виставковий проєкт «Духовна велич: меморії видатних українців. Наукова реставрація»

КЗ КОР Меморіальний музей-садиба І.С.Козловського

До 30-річчя Незалежності України Національний науково-дослідний реставраційний центр України за підтримки Українського культурного фонду, представив виставковий проєкт «Духовна велич: меморії видатних українців. Наукова реставрація», присвячений історичним постатям минулого. Гостей радо вітали Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, Генеральний директор ННДРЦУ Стрєльнікова Світлана та ін..

В експозиції представлені відреставровані музейні предмети музею-садиба І.С.Козловського – особисті речі: Сорочка вишивана 1920-ті; Сценічний костюм та Хустинка1970-ті рр.,; Свитка Петра (М.Лисенко, «Наталка-Полтавка») 60-ті роки ХХ ст.; Дерев'яний «Кухлик» ХХ ст.; Рушник, що належав родині І.С.Козловському поч. XX ст., Мар'янівка.

Ця тематична багатопланова виставка є своєрідною формою наукової публікації, що репрезентує досліджені та відреставровані фахівцями Реставраційного центру в місті Київ та його філій у містах Львів, Одеса, Харків музейні раритети, пов’язані з життям і діяльністю визначних українців, які впродовж ХVIII–ХХ ст. відігравали вирішальну роль в історії та культурі України. На виставці представлено 180 предметів з 40 музеїв, заповідників, галерей України та інших закладів культури.

Перед відвідувачами постав цілісний у своїй розмаїтості світ речей та творів, що слугували непересічним особистостям – державникам, вченим, письменникам, художникам, акторам, композиторам, громадсько-політичним діячам – Івану Мазепі, Петру Калнишевському, Івану Скоропадському, Петру Могилі, Тарасу Шевченку, Івану Котляревському, Марку Вовчку, Панасу Мирному, Лесі Українці, Івану Франку, Михайлу Грушевському, Ользі Кобилянській, Богдану Лепкому, Максиму Рильському, Павлу Тичині, Миколі Леонтовичу, Сергію Васильківському, Марії Заньковецькій, Івану Козловському, Симону Петлюрі, Василю Стусу, Катерині Білокур та багатьом іншим.

Активна експозиційно-виставкова діяльність художників-реставраторів дає змогу розповісти шанувальникам історії та широкому загалу не тільки про свою діяльність зі збереження історико-культурного надбання нашої держави, а й про мету та можливості дослідження та реставрації музейних раритетів. Цьому сприятимуть численні кураторські екскурсії, майстер-класи, консультації, зустрічі з художниками-реставраторами різних спеціальностей.

Експозиція виставки – цікава й змістовна, адже, окрім відреставрованих культурних цінностей Музейного фонду України, на ній представлені світлини та документи, реставраційна документація, відеофільм, тексти наукових повідомлень, коментарі, фотоматеріали.

Виставка працює з 17 серпня до 10 жовтня 2021 року у виставкових залах Національного музею Тараса Шевченка за адресою: м. Київ, бульвар Т. Шевченка, 12, години роботи – з 10.00 до 17.30, вихідний день – понеділок.

Переглядів: 111 | Додав: sayuoril | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
avatar